Idrija je od leta 1981 dalje pobratena z mestom Aumetz s severa Francije. Tja je po 2. svetovni vojni odšlo veliko Slovencev, med njimi nemalo izkušenih Idrijčanov, da bi tam našli delo kot rudarji v rudniku železa. Vezi so se ohranile, izmenjave pa se v novejših časih dogajajo bolj na kulturnem in športnem kot na ekonomskem področju.

Leta 2002 je bila idrijska plehmuska tako nazadnje na obisku v Aumetzu (Slončica se je godbi pridružila kaka dva tedna zatem), ponoven obisk pa je načrtovan nekje leta 2012, ko aumeška godba praznuje 90-letnico delovanja. In prav aumeško godbo je bilo prineslo v Idrijo ta konec tedna na dvodneven obisk. Novičko na našem radiju si lahko preberete tukaj.

Ni mi treba razlagat, da sem bila tres occupée in nekoliko stressée, zadolžili so me bili namreč za uradno prevajalko in tolmačko, kar pomeni, da sem praktično cel vikend imela odprt gobec.

Se mi pa takšne zadeve vedno zdijo fenomenalne. Po nekajmesečnem dopisovanju preko elektronske pošte se 1. maja po štirinajsturnem potovanju prikaže poln avtobus Francozov z zelo malo ali popolnoma nič znanja kateregakoli tujega jezika. Razdelimo jih po družinah, ki prav tako ne znajo nič francosko. Čez 10 minut je komunikacija že tekoča, povsod so nasmeški in dobra volja. In pogovarjaš se lahko prav z vsakim izmed gostov. Prav tako se z vsakim izmed gostov, s katerim si si rekel vsaj “živjo”, že mirno lahko poljubljaš. Poljubljanje v Franciji je res zanimiv pojav, pri tem naj vas opozorim tudi na tale prispevek, ki ga je zapisal 1tujec. Z ozirom nanj sem izvedla manjšo raziskavo in dognala, da se v regiji Lorraine, od koder so se pripeljali “moji” Francozi, poljubljajo dvakrat. Sem se pa domislila tudi reka, ki ga bom odstihmal močno promovirala v upanju, da nekoč postane pregovor: “Pazi se Francoza, da ti ne da francoza.”

Skratka. Moje tolmaške sposobnosti bodo zopet na preizkušnji konec meseca, ko se bo ekipa iz Idrije podala v Roiffé, v pokrajino Vienne, kamor so nas povabili na jeux intervillages. Prvič smo se prijateljskih iger udeležili lani v Aumetzu in če bo letos tako genialno, kot je bilo lani, potem se zna zgoditi, da me bo treba dolgo prepričevati, naj se vrnem v rodno deželico na kak izpit.

 • Share/Bookmark

...komentar [14]

 

14 komentarjev

 1. 1tujec 1tujec pravi:

  Veš, da sma midva dans že debatirala? In sicer malo preden sem se zbudil … Tak da me ne čudi, da me omenjaš v svojem prispevku. :)

  Zanimivo in samoumevno se mi zdi, da si bila zadolžena za takšno nalogo. Verjamem, da si se znašla brez večjih problemov. Boš pa mela fajn počitnice konec maja. Malo dépaysement vedno pride prav.

 2. dare dare pravi:

  A veš, da sem kar malo presenečen nad tisto letnico (1981) ! Saj ne, da bi jaz imel kakšen drug podatek, vendar sem kar nekako mislil, da je bilo to že leta prej. Spomnim se pa enkratnega žura ob otvoritvi štacune pri Likarci. Gre za prejšnje merkatorjevo kurivo na mestu kjer je zdaj merkator center. Moralo je biti to 83′ ali 84 , ne bi vedel točno . V glavnem , takrat so Francozi pripeljali godbo in tudi en komercialni bend, Idrci pa so poleg godbe sodelovali s svojimi skupinami (divje jezero, kontinental.. ne bi si upal točno staviti :) ! )
  Ja, prav zanimivo (in seveda pravilno) , da se takšne stvari še goji in da niso šla takšna pobratenja in sodelovanja v pozabo skupaj s takratno državo. lep pozdrav

 3. jovo pravi:

  Itak,tudi sam se spominjam odtvoritve nad kurivom,”dvorana” je bila premajhna za vse,ki so si želeli ogledati in slišati francosko pleh musko,
  za vedno pa mi je ostala v spominu skupna izvedba godb francoske himne Marseliezze(upam,da sem prav napisal)
  Mislim,da je nekaj kadrov s te otvoritve in skupnega igranja tudi posneto.
  Prav je,da prijateljstvo in sodelovanje še traja.

 4. pet-in-g-seks pet-in-g-seks pravi:

  Pazi se Francoza, da ti ne da francoza.” :-)

 5. igo pravi:

  Pazi se Francozinje*, ker če ji želiš dati francoza**, ti vrže v glavo francoza***. :)

  * oseba ženskega spola s strastnim žvrgolečim glasom.

  ** big wet kiss on the fris

  *** ključ, pa ne tisti do srca

  LP,
  Igor

 6. Slončica Slončica pravi:

  @1tujec: Bom o sanjah izvedela kaj več? Drugače se pa ne bi mogla bolj strinjati. Trenutno imam poln kovček ljudi okoli sebe.

  @dare & jovo: Sicer me takrat še ni bilo, ampak pisalo se je leto 1983 in očitno se je dogodek mnogim zapisal v spomin. :) Če pa obstajajo posnetki in/ali fotografije, bi jih bilo pa tudi zanimivo videti. Marseljezo pa lahko pišeš kar po naše, torej marseljeza, po francosko gre pa takole: Marseillaise (a komplicirajo, a ne?)

  @pet-in-g-seks: Na to reakcijo sem ciljala. :)

  @igo: Enkratno. :) Pa naj še kdo reče, da slovenski jezik ni zabaven.

 7. 1tujec 1tujec pravi:

  No, če želiš Francozinji pritisniti francoza, ona pa ti v glavo vrže francoza, se naredi Francoza, pojdi do kake pekarne ali supermarketa in se potolaži s francozom, ki ga boš “začinil” s pariško (klobaso), zraven pa pojedel še malo francoske (solate namreč).

  @Slončica
  Menla sma se pač. :)

 8. igo pravi:

  Kaj je internacionalnost?

  To, da se Američan za špansko steno z Rusinjo ljubi po francosko, na koncu pa ji plača z jugoslovanskimi dinarji.

  LP,
  Igor

 9. Slončica Slončica pravi:

  @1tujec: :D Si me pa zdaj še na mitraillette spomnil. M m m. :)

  @igo: … in gre na dunajski zrezek. :)

 10. Julian pravi:

  Hi! I’m Julian (Drumer of “harmonie d’aumetz”) ! I was here, in Idrija this week end! It was wonderful, so thanks for all! I don’t understand a big part of your article! But I understand that you speak about Aumetz and the “french kiss”. So … I’m just happy!

  na svidenje

  Julian

 11. Slončica Slončica pravi:

  @Julian: Hey! Comment est-ce que tu as trouvé ce petit blog?! :D Well, you are very welcome. I think people will talk about your visit for a long time. At least until 2012 when it’s our turn to come.

  J’ai ton e-mail, on restera en contact. :)

 12. Sasa pravi:

  Zadnjih sest let zivim v Luksemburgu, pa sem se danes slucajno peljal skozi Aumetz. Seveda sem ze prej slisal, da je pobraten z Idrijo, Na to opozarja tudi tabla na zacetku-koncu mesta-vasi. Sem se za kratek cas ustavil na pokopaliscu, ki se nahaja na samem, sredi polj. Polno slovenskih priimkov. Podgorsek, Golob, Senica, itd., okrog 10 grobov slovenskih druzin. Ostalo italijanski grobovi in nekaj malega domacinov. Res impresivno. Slovenci so prisli tja ze pred prvo svetovno vojno, nekaj po njej, pa se konec stirideset let. Skratka, preseljevanje zadeva razlicna obdobja. Svaka vam cast vsem, ki danes ohranjate vezi, ki so jih stkali nasi predniki. Res lepo je to slisati. Kar tako naprej.

 13. Slončica Slončica pravi:

  @Sasa: Vidiš, pokopališča pa si tam še nisem ogledala. Se ustavim ob naslednjem obisku. Če se pa spomnim, bom pa pred tem še poslala kako vabilce na naš koncert v vaših koncih. :)

 14. sasa pravi:

  Bi bilo koristno. Nas v Luxembourgu zivi ze okrog 350 Slovencev. Ne bi pa bilo nic narobe, ce bi bil koncert v aumetzu ali pa kar kje v Luxembourgu.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !