V našem ljubljanskem gospodinjstvu že nekaj časa pridno poteka zbiranje plastičnih zamaškov1. Če bolje pomislim, bi začela še enkrat.

Že nekaj časa pridno zbiram plastične zamaške.

Namenjeni so nakupu invalidskega vozička, za kar se je obvezala tovarna Plasta na Dolenjskem. Za tono zamaškov naj bi darovala 200 evrov, ampak sama si tone zamaškov res ne morem zamisliti. Do sedaj smo pri nas nabrali tale lični pisani kupček (res si nisem mogla kaj, da slike ne bi objavila), pa ne vem, če je težak pol kilograma. Ga pa danes predajam v očetove roke, ker menda ve, kam z njimi.

Drugače pa se mi reciklaža res ne zdi slaba. Dvignite malo svojo leno rit.

 1. vem, kako se napiše zamešek v množini, hvala lepa []
 • Share/Bookmark

...komentar [25]

 

25 komentarjev

 1. 1tujec 1tujec pravi:

  Tvoji prispevki pa zadnje čase kar proliferirajo. Tvoj angažma je pohvalen.

  Slišal, da ste se meli v Franciji fajn. Bi me zanimali detajli, pa vem, da ti je to odveč. :) (Ob priložnosti ti morda vseeno zatežim.)

  Drugače pa čestitam za osvojeno prvo mesto v kategoriji blogov, ki promovirajo neformalno izobraževanje. Verjami, da si zmago zaslužiš: sem pogledal po ostalih blogih in se mi zdijo vsi omejeni na neke tematike, medtem ko je tvoj blog resnično širok.

  Lepo, da si se po krajši odsotnosti spet javila. Daj se še kaj. ;)

 2. šuši šuši pravi:

  hehe, tudi pri nas doma poteka zbiranje zamaškov, potem pa jih cimer nese v službo, kjer jih da … ne vem kam :D

  sicer pa je reciklaža super, kljub temu da sem bila kaznovana zaradi nje (plavi prsti, nesramni koši)

 3. pet-in-g-seks pet-in-g-seks pravi:

  http://www.siol.net/slovenija/aktualno/2009/06/5_junij__svetovni_dan_okolja.aspx

 4. ella pravi:

  Tudi pri nas zbiramo zamaške že celo leto in jih imamo že 2 kile,do septembra jih bo še mal več.Potem jih bo pa hčerka nesla v šolo,ker so EKO šola in zbirajo vse sorte stvari.Mislim,da je reciklaža res fajna saj tako skrbimo za čisto okolje.Z zamaški pa nekomu lahko pomagamo,kar se mi zdi super,kar tako naprej!!!!!!!!

 5. Aljaž pravi:

  Zamaški se na žalost od 24. marca ne zbirajo več! Tako da lahko kar v smeti z njimi!

 6. servacij pravi:

  ALJAŽ oprosti, vendar ti si pa resnično šampijon med vsemi (kako pak drugače) šampijoni. Itak !!!!!!!!

  Mislim halo, se nacejate z vso to svinjarijo (pa ne mi bluziti, da na deklaraciji piše da je brez ….. ) zato, da potem neke kao zamaške zbirate, ki nato za njih nekdo nekaj da. Koliko že ???????’

  In potem, ja škoda no, ker je “akcija” že mimo, jah potem pa v smeti.

  Ne mislite, da bo šel Svet po gobe, brez skrbi, ne bo šel,
  pač pa boste šli VI. Ma na žalost no, če ne gre zlepa, gre pač zgrda.

  Svašta, kako neverjetna tema, kot odzadje izpred katerega vas berem.

 7. gauguin pravi:

  zbiralne akcije zamaškov potekajo neprestano.
  Trenutno poteka tudi tale http://web.czp-vecer.si/portali/blog/v1/default.asp?kaj=2&blog=leilani&id=37862
  Zbiranje poteka tudi v skoraj vseh vrtcih in osnovnih šolah tako, da lahko nabrano oddate kakšnemu otroku iz soseščine.

 8. Slončica Slončica pravi:

  @1tujec: Mislim, da je skrajni čas, da se spet kaj vidimo. A ne?

 9. Slončica Slončica pravi:

  @šuši, pet-in-g-seks, ella & gauguin: Se menda razumemo. Sveta sicer ne bomo rešili, bomo pa proizvedli vsaj kako smet manj.

 10. Slončica Slončica pravi:

  @servacij: Koliko nepotrebnega razburjenja. Po gobe bomo šli konec koncev vsi, vendar nekateri z nekaj manj klicaji na koncu svojih stavkov in nižjim krvnim pritiskom.

 11. igo pravi:

  Zbiranje zamaškov je čisto navadna traparija. Ne izplača se.

  Doma jih zbiramo in predelujemo že več kot 10 let in smo jih v tem času predelali čez 40 ton.

  Osnovni problem, ki ga totalni bedaki in lopovi, ki so plačani za sprejemaanje zakonov, ne vidijo, je namreč v tem, da so zamaški izdelani iz dveh, med seboj nezdružljivih materialov. Polietilena in polipropilena. Nekateri zamaški so narejeni celo iz obeh materialov hkrati (tisti s sivim tesnilnim vložkom).

  Ker se materiala med seboj ne razlikujeta po fizikalnih lastnostih, na podlagi katerih bi ju bilo mogoče ločiti pred mletjem (po mleju pa sploh ne), je rezultat zbiranja pač mešanica, ki jo je možno uporabiti samo za debelostenske izdelke tretjega kakovostnega razreda, kjer fizični razpad izdelka ne povzroči večje škode (polipropilen se pri topljenju in gnetenju ne spaja s polietilenom, povrhu vsega pa vsako zrno po predelavi tvori tanek sloj, ki je v najslabšem primeru postavljen počez čez izdelek) .

  Plastenke niso nič boljše. Sicer so samo iz PET (polietilen tereftalata), a sta navoj in preostanek plastenke pri izdelavi različno toplotno obdelana, zato po mletju plastenke nastaneta dva materiala (ki sta celo kemično ista), ki sta tudi nezdružljiva v izdelku.

  PVC-ja ne bom omenjal, saj so VSE vrečke že od iznajdbe iz polietilena. Pa jogurtovi lončki iz polistirena (zadnje čase mnogo tudi polipropilena, kar spet onemogoča reciklažo). Pa plastenke mehčalcev in čistil so od nekdaj iz polietilena. … Skratka – tržna inšpekcija bi morala zapreti čisto vse trgovine v SLO, od prve do zadnje, dokler ne odpravijo vseh laži (na označbah na policah in v rač. programih), da je embalaža nekega izdelka PVC. NI !!! Ker take embalaže že vsaj 10 let NI.

  Dokler ne bodo poenotili materiala za zamaške, je ves trud zaman.
  Pa še kup zakonov bi morali spremeniti na tem področju. Tudi velikanske (naprimer 1/4 ali predpisano število cm2 površine) označbe vsakega plastičnega izdelka z vrsto materiala (da jih bi bilo moč sortirati vsaj ročno, če že nimajo 8 zabojnikov za vsako pogosto uporabljano vrsto plastike) bi bile zanimive.
  Seveda tega ne bomo doživeli, če ne bo prišlo do temeljite streznitve celotne družbe. A z zavajajočimi početji akterjev nesmiselnih akcij (lotevajo se na napačnem koncu, o posledicah pa itak nimajo pojma) streznitve še ne bo kmalu.

  LP,
  Igor

 12. servacij pravi:

  slončica, s tem da papate na polno rit, potem pa kakšen štofelc sprovedete v korist, pljuvate v lastno kad preden se v njej okopate.
  Vode ne bo nič več, prav tako ne bo bolj topla, zagotov pa ne bo več čista.

  Sicer pa, da ne bo pomote, POHVALNO.
  Drobec na drobec, bolje nekaj kot nič,
  le koristi (dejanske) je bore malo, pravzaprav,
  kronično premalo, ……

  No ja …..

 13. Slončica Slončica pravi:

  @igo: No, temu pa jaz pravim utemeljena razlaga. Žal pa ne morem dosti pomagat … Doslej sem pač odpadke ločevala v dobri veri, da se bodo dejansko reciklirali.

 14. Slončica Slončica pravi:

  @servacij: Vedno občudujem ljudi, ki so tako gotovi vase, da na prvi pogled ocenijo ostale. Pri srcu mi je tudi njihova nagnjenost k deljenju nasvetov, ki očitno temelji na njihovi široki razgledanosti in poznavanju sveta. Oh, ko bi se le mogla od njih kaj naučiti. Tako pa le miroljubno ždim v svojem lastnem svetu, ne posegam (pretirano) v življenja soljudi, ki mi po sili razmer prekrižajo pot, in se ne razburjam zaradi malenkosti, ki so po mnenju nekaterih – modrejših od mene – bistvenega pomena za preživetje človeške rase. Da bi mi bil tudi meni dan takšen razvid in ne le želja po neprestanem hranjenju (po možnosti na račun drugih).

 15. MAGDALENA pravi:

  MOJ SIN HODI V EKO ŠOLO. NABRALA SVA ŽE GORO PAPIRJA, PRAZNIH TETRAPAKOV IN BATERIJ. TO JE V SKLOPU EKO AKCIJ V ŠOLI. PELJALA PA SVA TUDI 6 VREČK ZAMAŠKOV, KATERE PA ŠOLA ZBIRA ZA INVALIDA. SAJ NI TAKO TEŽKO ČE SE MALO POTRUDIŠ IN ŽELIŠ KOMU POMAGATI.

 16. Anja pravi:

  Pozdravljeni vsi skupaj. Sem se odločila, da se podpišem pod tale post.
  Trenutno je akcija zbiranja zamaškov tudi za Anžeta. Ne vem koliko ste temu sledili v medijih, ki je po hudi nesreči ostal brez noge. Ker je “proteza” zelo draga mu pomagamo z zbiranjem zamaškov tudi prijatelji in mediji. V kolikor bi se kdo pridužil pri naši akciji naj se mi prosim javi. Podajmo Anžetu roko-skupaj smo močnejši!

  Pa še članek:
  http://www.vecer.com/clanek2009052105434812

 17. sajhtam pravi:

  Zbiranje odpadkov za invalida? A lahko kdo potrdi, da je kakšen invalid dobil voziček na račun cigaretnih folij, ki so se zbirala v 90-tih? Bojim se, da se kr neka propaganda med folkom širi, da če se neka smet zbira, potem se bo nekomu nekaj kupilo, kar nujno potrebuje. Zadnjič sem dobil mail, v katerem so pozval naj se zbirajo zamaški, ker je nekdo zgubil nogo v prometni nesreči in rabi sedaj protezo, ki stane 40.000 € (!!!). Ravno tako za tono dobiš 300 € in zbrat bi morali v šestih mesecih. Potem sem mal računal (ja, tok dolgcajt mi je blo): za tono zamaškov moraš zbrati ca. 500.000 zamaškov. Ker se rab zbrati 40.000 €, bi bilo treba zbrati več kot 133 ton zamaškov. Če bi to hoteli zbrati v šestih mesecih, bi dnevno morali nabrati malo manj kot 400.000 zamaškov!! A se v Sloveniji res odpre toliko plastenk dnevno? Mal me spominja vse skupaj na mail, ki je obljubljal za vsako posredovanje nekaj centov, ki bi jih AOL in Microsoft (al ne vem kdo) plačala za operacijo dojenčka, ki je imal raka na možganih. In folk je veselo pošiljal naokoli…

  Nič nimam proti reciklaži, tudi sam ločujem smeti, vendar motivacija mi je ta, da se ne bi nekega dne zadušili v lastnih smeteh.

 18. bart bart pravi:

  Tudi jaz sem hodil v eko šolo in starši so mi že zelo zgodaj vcepili pomen reciklaže. Pohvalno, da Slončica na svoj način opozarja tudi na to problematiko. Saj vendar ima najboljši blog na področju neformalnega izobraževanja! :-)

  Pa še o zamaških … Vedno je koristno, da je plastična embalaža brez zamaška, saj se med prevozom plastenka tako posuši in zmanjša ceno nadaljnega transporta. Ko pride do centra za recikliranje, takšne plastenke tudi lažje stisnejo v napravah (drugače morajo ljudje tam odstraniti zamaške). Mislim tudi, da večina zamaškov ni narejena iz dveh vrst umetne mase, je pa res, da sta zamašek in steklenica narejena iz drugačne plastike. Ravno zato pa jih je treba ločiti. Je pa tudi res, da so kovinski pokrovčki (npr. od piva) pogosto zduženi z umetno maso. Te pa je težko reciklirati.

  Skratka, pohvalno, da na to opozarjaš.

  P.S. Že lansko leto sem ti obljubil vrečko teh pokrovčkov. Gotovo jo imam še nekje v garaži.

 19. igo pravi:

  @bart: Motiš se.

  Na sliki zgoraj je vsaj 5 rdečih zamaškov, ki imajo dodan siv tesnilni vložek. Zamašek je iz PE-HD, tesnilo je iz PP.
  Zamaški pijač z mehurčki (visok tlak v plastenki) so iz PP, zamaški negaziranih pijač pa so ponavadi iz cenejšega PE.
  Kar izvoli jih ločiti med seboj po videzu.

  Če PP zamašek zažgeš in ugasneš, nato pa se stopljenega dela na hitro dotakneš in povlečeš stran, nastane več 10 cm dolga nitka.
  PE pa ne zmore tvoriti take nitke, oziroma se le-ta utrga po parih centimetrih.
  Tudi po vonju se ločita. PP ima bolj sladek vonj, PE pa ima vonj po sveči.
  Oba plavata na vodi, razlika v gostoti je zanemarljiva in gostota je celo odvisna od razmer in pri brizganju (postopek izdelave zamaškov – visokotlačno brizganje vroče taline v kalup).

  Kovinske pokrovčke se zelo enostavno reciklira, saj se tesnilo stopi in kemično razkroji pri dosti (več kot 1000°C) nižji temperaturi od tališča kovine. Če slučajno nastane kakšna spojina, ki plava na gladini razbeljene taline, pa jo itak odlijejo preden čisto talino koristno uporabijo.

  Problem ločevanja zamaškov od plastenk je tudi obroček, ki ostane na plastenki. Zadeva gre po načelu vse ali nič. PET sicer ni preveč agresiven do tujkov, kakšen odstotek POM (polioksimetilen) v PA (poliamid) pa zmore pri predelavi (segrevanju na 240°C) tudi eksplodirati.

  Reklama gor ali dol, Fruc:) ima zaradi enostavnega odstranjevanja najbolj recikliranju prijazno termoskrčljivo polietilensko “nalepko”. Vse ostale so papirnate ali celo poliestrske, po možnosti prilepljene še z lepilom.
  Furc:) gleda vse ostale polnilnice. Aja, “zmotil” sem se le v eni črki, vrstni red črk pa je pravi.

  Ideja zbiranja zamaškov je problematična tudi zato, ker zamaški predstavljajo zanemarljiv volumenski odstotek v primerjavi s plastenkami, ki še vedno končajo na smetiščih, ali celo ob cestah.
  Na Hrvaškem je treba prinesti celo, nestisnjeno plastenko z zamaškom, s čimer je poskrbljeno vsaj za čisto naravo, če je že nadaljnja reciklaža v vsakem primeru težavna – mešanica PE, PP, PET od navoja in dela dna, PET od preostanka plastenke, nalepk, lepljiv preostanek vsebine,…

  O oderuških invalidskih organizacijah ne bi tule pisal.

  Tudi o šolskem sistemu, ki “ozavesti” otroke samo do stopnje, da “znajo” vso plastiko imenovati PVC, raje ne bi tule pisal, če ne bom ravno direktno izzvan.
  LP,
  Igor

 20. bart bart pravi:

  @ igor … Hvala za popravek. A ker sem bil prepričan, da se zamaške da reciklirati, sem preveril in vse je zelo enostavno:

  Da ločijo pokrovček (PP) in plastenko (PET) uporabljajo vodo. Plastenko (lahko skupaj s pokrovčkom) zmeljejo in zmešajo z vodo. Maso mešajo in voila – PP plava na vodi, PET pa se potopi. PP postrgajo s površine in ga ločeno reciklirajo. Nalepke tudi ločijo s pomočjo nekih aditivov v vodi. Nisem strokovnjak na področju, ampak, če veliko centrov za reciklažo uporablja take postopke, že delujejo. Nikakršne zarote ni. In tako tudi “ves trud ni zaman”.

  Glede Hrvaške se strinjam, da imajo dober sistem. Mislim, da ljudje, ki prinesejo prazne plastenke, dobijo neko majhno denarno nadomestilo. V praksi naj bi dobro delovalo.

  Ravno danes sem v časopisu bral nek poziv za zbiranje zamaškov kot pomoč invalidni osebi. Tudi jaz pa se ne bi spuščal v debate o invalidskih organizacijah.

 21. igo pravi:

  Žal ni predpisano z zakonom, da morajo biti vsi pokrovčki iz (jah, dražjega) PP.

  Ja, PP in PE plavata, PET se potopi.
  Prva težava je potem ločiti PP in PE.
  Druga težava je ločiti PET od navoja in PET od preostanka plastenke.

  Zato se dobljeni mešanici uporablja za tretjerazredne izdelke, polnila,… Jah, dejansko to je reciklaža, a primerljiva z uporabo hlodovine direktno za izdelavo briket za kurjenje.
  Aditivi za ločevanje nalepk … heh … Furc:) jih gleda, saj bi morala biti uzakonjena prepoved njihove uporabe in uporaba Fruc:) tehnologije. Sicer gredo nekatere stran z vročo vodo, a to ni to.

  Pojdi vprašat v reciklažne centre, kam gre zbrana plastika. Pred Kitajsko stoji stotine ladij, polnih plastike, ki jih Kitajska ne sprejema več. Kmalu bomo občutili posledice.

  Za direkten stik z živili se sme uporabljati izključno nova plastika (nereciklirana). Tehnologija dvoplastnih plastenk (zunaj reciklirana plast, znotraj nova) obstaja, a je draga in redko uporabljana (tudi zaradi dvojnega obnašanja PET).

  Saj nisem pisal, da je mikro picajzlasti trud zaman, ampak potrebnih je par krepkih korakov, da se bo kaj poznalo.
  Zaprtje vseh trgovin, dokler ne odpravijo laži okrog PVC.
  Sprememba zakonodaje na področju proizvodnje, uporabe in reciklaže plastike.
  Pozapreti strokovnjake, ki zagovarjajo sežigalnice – zarota je, saj so podkupljeni, da zavirajo razvoj reciklaže plastike in lobirajo za sežigalnice.

  LP,
  Igor

 22. bart bart pravi:

  No, res sem se veliko naučil o plastiki. :-) Ah, steklena embalaža je bila preprostejša.

 23. barb pravi:

  Či bi hotl res narest kej dobrega, potem verjetno ni dovolj razpravljat o zamaških. Ne, da se ne strinjam; zrno na zrno, ja, že…Najbrž bi se blo treba stvari lotit bolj celostno. V končni fazi je potrošnja teh plastenk tisto, kar potem sili v vprašanje, kam z vso to navlako. Tko kot masovna potrošnja vsega ostalga, česar kot posledice in vpliva na človeštvo in planet, ne maramo.Pa si ne moremo pomagat, da ne bi trošil,produciral in prispeval k problemu.
  In ta dobrodelnost…Ob tem, da redkoga zanima, kako nekateri živijo, se potem prirejajo dobrodelni koncerti, ipd.Dobro so nam opral možgane, postajamo vzorni državljani.

 24. Best Penis Enlargement pravi:

  hello webmaster ! i am really appreciating you for your kindness that you have made a really interesting blog,

 25. SummersJANINE24 pravi:

  The loans seem to be useful for guys, which want to ground their career. By the way, this is easy to get a financial loan.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !