Starejši in modrejši so rekli: “Nomen est omen”. Pa je ime res znamenje?

Če povem, da naj bi moje izhajalo iz boginje modrosti, ki se je, tako gnostično izročilo, rodila iz tišine, iz nje pa sta se rodila moški in ženska, potem bi bilo neumno trditi, da si ne želim, da v zgoraj omenjenem reku ne bi bilo kančka resnice (pa ne zaradi vsega tega rojevanja).

Če pa zadeva drži, potem mora vsekakor, če ne še bolj1,  držati tudi to, da te zaznamuje tudi ime, ki ti ga nadenejo drugi. Pri tem mislim bodisi na vzdevke bodisi na enkratna poimenovanja, ki so bila tudi navdih za tale zapis. V minulem tednu sem jih bila namreč deležna nemajhno število. Omenim naj le najzanimivejša dva primerka teh novotvorb.

a) ČEŠPULJA
Neologizem, ki ga je skovala šefica (v pisarni, kjer sem minuli mesec besno prevajala), ko ni razumela enega izmed mojih prevodov. (Je treba dodati, da je bilo poimenovanje povsem neutemeljeno, kajti prevod je bil karseda korekten? Zategadelj sem izbrala alternativno reakcijo privzdignjeni levi obrvi – od smeha sem skorajda res postala češpljeve barve.)

b) HADABEČK
Tu velja najprej razložiti, da gre za cerkljansko (tvorjenka iz mesta Cerkno ne Cerklje) inačico besede hudiček.
Po izvirnosti se sicer ne more kosati s prvo (dasiravno dotične besede ni slišati v izobilju), je pa bila izrečena v dosti prijaznejšem tonu in atmosferi ter namenjena bujnemu naglavnemu okrasju (štrleča goščava, ki bo, če bo vse po sreči, v ponedeljek eliminirana). Pa jo je prav tako izrekel šef. Očitno modrejši.

Pa sem potem šla do strica Googla in ga poprosila, naj mi še sam nadene kako ime. Tale stran ponuja zabaven generator, ki omogoča celo izbiro slovenskih imen. Vas zanima?

Marija Stanislava Kufner

Dunajska 102
Sl2371 Trbonje

 • Website: PureLoser.com
 • Mother’s Maiden name: Vranič
 • Birthday: December 10, 1943
 • Occupation: Histology technician
 1. ojej, danes se očitno trudim izboljšati rekord v odvisnih stavkih … []
 • Share/Bookmark

...komentar [3]

 

3 komentarjev

 1. bart bart pravi:

  Ha, zabavna stvarca. No, jaz sem dobil:

  Muho Masalin
  Slovenčeva 33
  Sl9223 Dobrovnik

  # Mother’s Maiden name: Kokalović
  # Birthday: March 14, 1980
  # Occupation: Computer forensic investigator

  :-D

 2. 1tujec 1tujec pravi:

  Ta blog pa je kar zahtevno branje.

  Kar se pa generatorja imen tiče, mi je nadel kleno slovensko ime Stipica (Šintič). Je pa zadel regijo, baje sem doma iz Pesnice pri Mariboru in živim na Gosposki ulici. :) Po poklicu sem (raje navedem angleški “termin”): process metallurgical engineer.

  Sem pa mlajši od vajudveh (1982), z Marijo Stanislavo Kufner si delima rojstni dan. :)

 3. Slončica Slončica pravi:

  @Muho: Ta je pa dobra! Mislim, da imamo zate nov vzdevek.

  @Stipica: Zahtevno branje? Čemu?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !